Hogyan kezdjünk a legjobb grillkolbász elkészítéséhez?
Boltokban, henteseknél és nagyáruházakban már biztosan ti is találkoztatok előre elkészített, vákuumcsomagolt grillkolbászokkal. Ez a legegyszerűbb, kifizeted, hazaviszed, kibontod, rádobod a rácsra és elfogyasztod. Nyilván ha ezt ajánlanánk, nem született volna meg ez a blogbejegyzés. Mi azt valljuk, hogy ha valamit meg tudsz csinálni a saját kezeddel, akkor rajta. Abban a grillkolbászban benne van a szíved-lelked, a saját szájízedhez tudod alakítani. Nem utolsó sorban pedig sokkal olcsóbban elő tudod állítani, valamint tudod hogy mit eszel.
Szóval mi azt ajánljuk - ha tényleg a legjobbat akarod - hogy szerezd be a hozzávalókat, majd 1-2 óra munkával készítsd el saját magad a fennséges kolbászkákat. Így megvan az egész évre való grillkolbász mennyiséget, nyugdotan hátra dőlhetsz és fogyaszthatod a finom falatkákat.
Grillkolbász készítése lépésről-lépésre:
Mire lesz szükség:
- hideg sör
- darált hús
- természetes bél
- fűszerek vagy komplett grillkolbász fűszerkeverék
- hurka-kolbásztöltő
- keverőtál
1. A hideg sör nagyon fontos a készítés és az étkezés során is. A készítéskor erőt és enerigát ad, a kolbász fogyasztásánál pedig leöblíti az ízlelőbimbókat.
2. A darált húst érdemes a húsboltban ledaráltatni, vagy ha van otthon húsdaráló, akkor mi a 60-40 arányú darálthúst ajánljuk. Disznóvágás során a kolbászhoz ugye 70/30 arányt szoktunk javasolni, de a grillkolbász esetén a nagy és hírtelen forróság gyorsan kiolvasztja a zsírt. Emiatt gyorsan ki tud száradni a kis vékony kolbászka. Szóval 60/40 arányban a sertéshúst (comb vagy lapocka) és a zsiradékot ledaráltatjuk. Ha van idő és kedv hozzá, nyugodtan kétszer is át lehet futtatni a darálón valami nagyobb lyukú tárcsán. Ha 4,5-es vagy 6-os a darálótárcsa, akkor elég egyszer is.
3. Természetes bél esetén sertés vékonybél vagy juhbél jöhet számításba. Mindkettőnek van előnye és hátránya is.
A sertés vékonybél nagy előnye, hogy bárhol egyszerűen beszerezhető, vastagsága miatt nagyon gyorsan tölthető. Azonban ez adja a hátrányát is, mivel nehezebben sül át és kevésbé lesz roppanós a kész grillkolbász. De ha már van otthon sertés vékonybél - ami megmaradt a disznóvágásból -akkor ne gondolkodj többet, nagyon jó lesz, használd bátran.
A juhbél amit igazából ajánlunk. Nagyon vékony, szuper roppanós lesz a grillkolbász, és gyorsan át is sül. Hátránya, hogy vékonysága miatt tovább tart a kolbásztöltés, drágább mint a sertés vékonybél és bizony juhbelet nem lehet kapni minden boltban.
Köztes megoldásként ajánljuk még a 32/34-es yardosbelet, ami egy speciális, vékonyabb típusú sertés vékonybél. Csak speciális üzletben kapható, mondjuk nálunk a Pécsi Böllérboltban vagy innen a webáruházunkból is megrendelheted.
4. Fűszerek és grillkolbász fűszerkeverékek
Mivel minden családnak más és más a szájíze, az ízvilága, ezért mi azt tanácsoljuk, hogy használd bátran a disznóvágásról ismert alaprecepteket. Ebből kiindulva készül el a grillkolbász receptje. 10 kilogrammhoz írom:
20-22 dkg pirospaprika
5 dkg erős paprika (ha csípősen szereted)
20 dkg só
5-8 dkg préselt fokhagyma (dinszteld meg és úgy nem köszön vissza)
4-5 dkg őrölt kömény
Ha így megcsinálod a grillkolbász recepted, ahogy leírtam, biztosan nem fogsz benne csalódni. És itt jön a trükk az egészben. Ezt az alap grillkolbász receptet bármivel bővítheted, ami a te családod szívéhez közel áll. Petrezselyem, rozmaring, oregánó vagy bazsalikom. Tehetsz bele szegfűborsot vagy szerecsendiót, kiveheted a köményt és mehet helyette koriander vagy mustármag. Finoman, érzéssel, de nyugodtan nyúlj bele a receptbe és bővítsd, ahogy neked jól esik. Nem fogod megbánni.
Ha nem bízol magadban, próbáld ki a mi receptjeink alapján készült, sokezerszer már kipróbált keverékeinket.
