Böllérbolt webáruház

+3670/945-2500

Böllérbolt webáruház
  • Kategóriák
    • Újdonságok 
    • Kések és késkészletek 
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Késélezők és hentes szerszámok 
    • Böllér felszerelések 
    • Belek disznóvágáshoz 
    • Kötözők és csomagolóanyagok 
    • Top Termékek 
  • Blog
  • Nyereményjáték
  • Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Vissza
Így készítsük el a legfinomabb sonkát

Így készítsük el a legfinomabb sonkát

A füstölt sonka sokáig eltartható és többféle módon is fogyasztották. Bemutatjuk a sonkakészítés hagyományos folyamatát, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Az első lépés a hús kiválasztása, formázása és előkészítése. Lapockát vagy combot szoktak leginkább füstölni. Ha kiválasztottuk a megfelelőt, gondosan meg kell tisztítani, a felesleges részeket eltávolítani és szépen megformázni. A lapockából kisebb darabokat is készíthetünk, hálóban, kötözve, vagy csak úgy egészben. Ha túl vagyunk az előkészítő folyamatokon, ki kell választanunk a megfelelő pácoló edényt. Napjainkban ajánlatos rozsdamentes, befedhető fajtát választani, mert a műanyag edényből a pácsó kioldhat bizonyos káros vegyületeket.

Régebben az úgynevezett száraz pác volta a divat, amihez asztali só és nitrites só keverékét használták. Mostanság inkább a kevert pácolási mód a jellemző, tengeri sóval és pácfűszerekkel vegyítve. A pácolás folyamata, hosszú hetekig, akár egy hónapig is eltart. Ha csak a száraz pácot választjuk, először jól dörzsöljük be a húst, 2 combhoz 1 kg só szükséges. Hűvös, száraz helyen tároljuk a sózott sonkánkat és takarjuk le. Napjában kétszer meg kell forgatni és a húst saját levével locsolgatni. 3-4 hét után le kell mosni langyos vízzel és mehet a füstre.
Ha páclevet és fűszereket is szeretnénk használni, a húst fele só és fele fűszer keverékével dörzsöljük be, majd a fenti módon kezeljük. 2-3 nap múlva elkészítjük a páclevet, amelyet saját magunk is fűszerezhetünk, az alábbi alapanyagokat variálva, ízlés szerint: babérlevél, bors, hagyma, fehér bors, koriander, mustármag, borókabogyó, fokhagyma, őrölt kömény, majoránna.
Ha valaki nem szeretne a fűszerekkel kísérletezni, a henteseknél vagy a böllérboltokban nagyon jó keverékeket lehet kapni pácoláshoz. Ha felfőztük a páclevet, hűtsük le, mindig hideg lével dolgozzunk. A forgatásról itt sem szabad elfeledkezni, ügyelni kell arra, hogy a lé mindenhol érje egyenletesen a sonkánkat. 3-4 hét után vegyük ki a pácból és langyos vízzel mossuk le a húst. Következik a szikkasztás. Megfelelő hőmérsékleten, lógatva, levegőztetve, teljesen szárazra kell szikkasztani a sonkát. Ez az egyik előfeltétele a füstölésnek. Az optimális füstölési hőmérséklet 15 fok körül mozog és legalább 1 hétig tart, a füst intenzitásától függően. Nagyon fontos, hogy a füstölőbotra felakasztott sonkák ne érjenek egymáshoz, hogy a füstanyagok egyenletesen meg tudjanak tapadni a felületen. Baktériumölő hatása mellett a füstnek szárítóhatása is van, így csökken a víztartalom és ezzel együtt a romlást okozó mikroorganizmusok jelenléte a húsban.

A folyamat végén érett színű, kiváló állagú igazi házi sonka lesz az eredmény, amelyet büszkén tálalhatunk fel asztalunkon. Nincs is annál nagyszerűbb érzés, mint amikor szeretteinket, barátainkat a magunk által készített étellel kínáljuk. Bátran vágjunk bele és nem fogjuk megbánni. Kívánunk sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat az elfogyasztásához.

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kőrös József Károly E.V.
  • 7623 Pécs, Szabadság u. 54.
  • +3670/945-2500
  • info@bollerbolt.hu
  • facebook

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
SSL Certificate
  • Újdonságok 
  • Kések és késkészletek 
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Késélezők és hentes szerszámok 
  • Böllér felszerelések 
  • Belek disznóvágáshoz 
  • Kötözők és csomagolóanyagok 
  • Top Termékek 
  • Blog
  • Nyereményjáték
  • Információ
    Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Belépés
Regisztráció
oogle
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.