A nitrites pácsót hosszú idő óta használja a húsipar, annak számtalan előnyös tulajdonsága miatt. A házi disznóvágás során elsősorban amiatt alkalmazzák, mert könnyedén elpusztítja a botulizmus-toxin termeléséért felelős Clostridium botulinum baktériumot, így megelőzve a botulizmust, azaz a kolbászmérgezést.
Másik nagyon hasznos tulajdonsága, hogy a füstölt áru szép piros színű marad a füstölés után, nem szürkül be, valamint a füstöltárú tartósságát is nagymértékben növeli.
A nitrites pácsó felelős a hús érése során a jól megszokott pácolt aroma ízéért is.
Fontos megemlíteni, hogy a nitrites pácsó használatában igencsak megosztott a húsipar ismerőinek körében. Egyes kutatások kimutatták, hogy a pácsó hosszabb ideig történő, rendszeres használata előidézheti a rák kialakulását. Ezért is fontos körüljárni a kérdést, és mindenki eldöntheti hogy használja vagy kihagyja a disznóvágás során.
A pácsó kifejezetten pácolásra való sókeverék, mely 0,5%-os arányban tartalmazza a nátrium-nitritet (E-250), melynek hétköznapi neve a salétromsó.
Felhasználása során nagyon fontos, hogy pontosan, a megfelelő mennyiségben használja a pácsót.
Az EU Ökorendtartása nem zárja ki a nitrites pác-só alkalmazását bio eredetű húskészítményeknél, így a pácsó alkalmazása akár biotermékekben is lehetséges.
Termékünk a legjobb minőségű osztrák pácsók közé tartozik, a húsiparban dolgozók legtöbben ezt a sonkapácsót használják. A 25 kilós kiszerelés 250kg sonka elkészítéséhez alkalmas.
A terméket mindenképpen gyermekek elől elzárva, külön megjelölve tárolható. Kolbászokhoz, szalámikhoz vagy egyéb húskészítményekhez (tehát ahol követlenül bekerül a szervezetbe) nem ajánljuk. Csak konyhasóval keverve használható húsok pácolására. Önmagában nem használható, különösen nem ételek sózására.
Ipari felhasználásra szánt termék!