Böllérbolt webáruház

+3670/945-2500

Böllérbolt webáruház
  • Kategóriák
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Belek disznóvágáshoz 
    • Kések és késkészletek 
    • Disznóvágási kellékek 
    • Késélezők és hentes szerszámok 
    • Kötözők és csomagolóanyagok 
    • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Vissza
Házi kolbász készítése, ahogy nagyapáink csinálták

Házi kolbász készítése, ahogy nagyapáink csinálták

A házi kolbász azóta készül, amióta az emberiség felfedezte a házi állattartást, tehát igazán nagy hagyománya van a házi kolbászkészítésnek.

Napjainkban keressük a régi - gyerekkorunk ízeit, de egyre nehezebb megtalálni a nagyáruházakban vagy a piacokon. Az átlagos bolti kolbászok semmi ízt és semmi varázst nem hoznak az asztalra.

Érdemes elgondolkodni rajta, hogy elkészítjük a család szája íze szerinti finomságot, hidd el nem nagy ördöngösség.

Ebben a blogposztban azt vesszük végig, hogy hogyan készítsük el a házi kolbászt gyorsan és egyszerűen, ahogy apáink csinálták. Amikor még nem volt hidraulikus töltő, nem volt ízfokozó a kolbászban és nem volt 100 féle kacifántos műbél a böllérboltban. Csak az alapok, a legegyszerűbb ízek, a legalapabb módszer, mégis a modern család szája íze szerint.

A végeredmény? Egy isteni finom, házi készítésű kolbász, ami után mindenki megnyalja a száját!

Na, kezdjük a kolbászhússal! Tehát, hogyan válasszuk ki a tökéletes sertéshúst a kolbászunkhoz?

Próbálj meg helyi, megbízható forrást keresni. Ha a szomszédod, ismerősöd vagy barátod tart disznót, keresd fel, kérdezd meg hogy van-e eladó. Lehet hogy 100 vagy 200 forinttal drágább lesz, mint az akciós hús a bevásárlóközpontban, de ne sajnáld rá a pénzt.

Ha nincs ilyen lehetőséged, akkor válaszd a kedvenc hentesedet. Érdeklődd meg, hogy honnan jön az áru, mikor jön a friss szállítmány. Ha jófej a hentes, biztosan segít, akár még a darálásban is.

A kolbászhús minőségéről

Nos, először is, érdemes olyan húst választani, amelynek friss és élénk színe van. Ha a hús színe kissé fakó vagy elszíneződött, akkor lehet, hogy nem a legfrissebb darabot találtad meg.

Emellett figyeljünk a hús textúrájára is - legyen rugalmas és nedves, ne pedig száraz és kemény. És persze, ne felejtsük el a szagot sem! Ha a hús kellemes, friss illatot áraszt, akkor jó úton járunk. Ha viszont érezhetően rossz szagot áraszt, akkor inkább hagyjuk ott és keressünk másikat.

Füstölt kolbász vagy sütnivaló kolbász

Döntsd el előre, hogy fel szeretnéd-e füstölni a kolbászt, hogy hónapok múlva is legyen a padláson vagy a spájzban jófajta házi kolbász, vagy sütni szeretnéd, amit fagyasztóba téve bármikor bedobhatsz a sütőbe. Hogy miért fontos?

Egyrészt más és más fűszerezést használunk általában, illetve a bélválasztásnál is fontos szempont lehet.

A füstölt kolbásznál kicsivel erősebb fűszerezést szoktunk ajánlani, mert a füst tompítja a fűszerek ízét.

A bél választásánál a füstölt kolbászhoz kicsit vastagabb sertés vékonybelet válassz (38/40 a mi ajánlásunk), míg a sütnivaló kolbászhoz vékonyabb minőségi kolbászbelet vásárolj (36/38 vagy ha grillre szánod akkor 32/34)

Alapanyagok a legjobb házi kolbász elkészítéséhez

  • Sertés hús - legbeváltabb a 70-30-as kolbászhús, azaz 70% hús és 30% szalonna

  • Édes fűszerpaprika - mindig hazai, magyar fűszerpaprikát válassz. Erre is érvényes az a szabály, ami a húsnál is. Válassz megbízható minőséget. Szomszédtól vásárolj, vagy piacon. Ne bízz a szemednek, nem biztos hogy az a márka a legjobb amit mindenhol meg tudsz vásárolni. Szagold meg, az illata sosem csal. Vagy vásárold meg nálunk, olvasd el a több száz jó véleményt termékeinkről, is bízz bennünk nyugodtan.

  • Erős fűszerpaprika - Kis mennyiség kell belőle, használhatsz akár chili paprikát is ha nagyon erősen szeretnéd. Ne feledd, füstölt kolbászhoz mindig picit több kell, mert a füst elviszi az erőspaprika ízét.

  • Só - Nagyon fontos alapanyag, hiszen az íz mellett a tartósításban is nagy szerepet játszik. Ne tengeri sót vegyél, hanem keress jó minőségű erdélyi sót. A nagy szemű nehezen olvad, de apró szemű sót is biztosan kapsz. Jódozott sót sose tegyél a kolbászba, mert egyrészt nem egészséges a füstölt kolbászba, másrészt szárítja a tölteléket.

  • Fokhagyma - fontos, hogy hazai fokhagymát válassz. Kemény fejek legyenek, amelyiken a szőrös gyökérrész még rajta van. Ha ilyet választasz, nem nagyon lőhetsz mellé.

  • Fűszerek - megbízható minőséget válassz. Biztosan nem a legolcsóbb a legjobb. Ha tudsz, egészben vedd meg és daráld le frissen. Ég és föld a különbség. Vagy válaszd a mi saját márkás fűszereinket, amik aromazárt csomagolásban, garantáltan frissen kerülnek hozzád.

Eszközök a kolbásztöltéshez

Nem hosszú a lista. Ha csak házikolbászt akarsz készíteni a családnak, nem kell nagy beruházás.

  • Kolbásztöltő - enélkül nem könnyű a kolbászt elkészíteni. Ha csak pár kilót töltesz, a legegyszerűbb kolbásztöltő is megfelel. Viszont ha már disznóvágást tervezel, akkor érdemes nagyobb töltőbe beruházni. Általában álló töltőt kedvelik a vásárlóink, mert praktikusabb.

  • Keverőtál, teknő, vájling vagy húsosláda - valamiben össze kell keverni a húst a fűszerekkel. Lehetőség szerint inkább széles és lapos legyen, mintsem magas és mély. Fontos, hogy egyszerűen lehessen tisztítani és stabilan álljon.

  • Húsdaráló - pár kilóhoz kézi daráló is megfelel, de nagyobb mennyiséghez már komolyabb elektromos daráló kell. Tárcsából a 4,5 vagy a 6 milliméteres lyukkal rendelkező tárcsát szerezd be.

  • 1 darab éles kés

Egyéb hozzávalók

Praktikus eszközök, de enélkül is működik a kolbásztöltés

  • Hűtőzacskó - a kész terméket bezacskózva be lehet tenni a fagyasztóba, illetve kóstoló szétosztására is alkalmas.

  • Vákuumzacskó - a kész házikolbász levákumozva sokkal hosszabb ideig eltárolható.

  • Húsosláda - a kész kolbászt higiénikusan és egyszerűen lehet mozgatni vele

Házi sült kolbász recept:

  • 7 kg sertés darált lapocka

  • 3 kg szalonna darálva

  • 200 g parajdi só

  • 50 g feketebors frissen őrölve

  • 8 g fűszerkömény frissen őrölve

  • 150 g magyar fokhagyma pucolva

  • 200 g édes fűszerpaprika

  • 40 g erős fűszerpaprika

Házi füstölt kolbász recept:

  • 7 kg sertés darált lapocka

  • 3 kg szalonna darálva

  • 220 g parajdi só

  • 60 g feketebors frissen őrölve

  • 8 g fűszerkömény frissen őrölve

  • 150 g magyar fokhagyma pucolva

  • 220 g édes fűszerpaprika

  • 50 g erős fűszerpaprika

Fűszerkömény - köménymag (őrölt) 250gr.

Fűszerkömény - köménymag (őrölt) 250gr.

(3 vélemény)

A fűszerkömény a magyar konyha egyik alapvető és elengedhetetlen fűszere, különösen a hagyományos disznóvágások és kolbásztöltések során.

A köménymagot gyakran használják a különféle kolbászok készítéséhez, de számtalan sonkapác receptjében is szerepel. Ennek oka, hogy aromája nagyon szépen kihangsúlyozza a sertéshús ízeit, és tökéletes egységet alkot a többi fűszerrel.

A nálunk kapható köménymag az egyik legaromásabb, legfinomabb ízű fűszerkömény, így biztosan a legfinomabb kolbászok és szalámik előnyére válik. 

1000gr 250gr 50gr
950 Ft
Egységár: 3 800 Ft/kg0.25
Yardos juhbél 22/24-es grillkolbászhoz és virslihez
Yardos juhbél 22/24-es grillkolbászhoz és virslihez

Yardos juhbél 22/24-es grillkolbászhoz és virslihez

(8 vélemény)

Ipari minőségű yardos juhbél, mely nagyobb mennyiségű grillkolbász és virsli készítéséhez alkalmas.

A csomagban összesen 91,44 méternyi vékony juhbél található, ami 23-26 kilogrammnyi töltelékhez elég.

A yardos juhbél 4-5 méter hosszú ipari szálakból áll.

Vastagsága 22/24 mm átmérőjű, azaz nagyon vékony, roppanós virslihez vagy grillkolbászhoz való. 

Juhbélhez való töltőcső itt található

20 m 91,44 m
13 900 Ft
Egységár: 152 Ft/m91.44
Fokhagyma granulátum 100gr.

Fokhagyma granulátum 100gr.

(1 vélemény)
Készleten
500 Ft
Egységár: 5 000 Ft/kg0.1
Fekete bors (egész) 250gr.

Fekete bors (egész) 250gr.

(4 vélemény)

Ha kiváló minőséget keresel a fekete borsok között, akkor rátaláltál az igazira.

A nálunk kapható I. osztályú feketebors titka, hogy egészen apró szemű, aminek a legaromásabb, legfinomabb az olaja. Így nem kell belőle sokat használni, de mégis használatával intenzív, erőteljes bors íz érhető el. Másik előnye, hogy nem szinezi el az ételt, hiszen kisebb mennyiségben kell használni.

Éppen méretéből adódóan a nálunk kapható fekete bors kiemelkedően gazdag, élénk aromával és pikáns csípősséggel rendelkezik, ami sokkal tovább megmarad, mint a nagyobb szemű társaié. 

1000gr 250gr 100gr
1 700 Ft
Egységár: 6 800 Ft/kg0.25
Minőségi kolbászbél 20m - kaliberezett: 36/38
Minőségi kolbászbél 20m - kaliberezett: 36/38

Minőségi kolbászbél 20m - kaliberezett: 36/38

(4 vélemény)

Ez a termék az átlagos, bárhol megkapható sertés vékonybeleknél sokkal jobb minőségű, mivel válogatott, kaliberezett, hosszú szálú vékonybelet tartalmaz. Előnye, hogy kaliberezett, azaz egyenletes, szép kolbászok és hurkák készíthető a használatával.


A csomag válogatott szálakat tartalmaz, azaz lyukas, tépett vagy rövid szálakat nem talál a csomagban. 


A válogatott kolbászbél 20 méteres csomagokban érhető el, azaz jó választás a disznóvágásra vagy kisebb töltésekre is.

Egy csomagba kb 14-16 kilogramm kolbászhús tölthető. Vastag, erős bélfalának köszönhetően jól főzhető és keményre tölthető, azaz nem reped vagy szakad könnyen. Jó választás a nagy csomagos ipari sertés vékonybelek helyett.

Készleten
Spórolós ajánlat
2 350 Ft
Egységár: 118 Ft/m20
Juhbél grillkolbászhoz és virslihez 20m
Juhbél grillkolbászhoz és virslihez 20m
Juhbél grillkolbászhoz és virslihez 20m
Juhbél grillkolbászhoz és virslihez 20m

Juhbél grillkolbászhoz és virslihez 20m

(8 vélemény)

A legjobb grillkolbászhoz a legjobb juhbél kell

A juhbeles grillkolbász isteni illatával és kiváló ízével tökéletes választás a nyári grillpartikra, piknikekre és családi összejövetelekre.

Az igazán tökéletes grillkolbász elkészítéséhez nélkülözhetetlen a juhbél.

A webáruházunkban forgalmazott természetes bél egyszerűen használható grillkolbász töltésére.

A csomagokba csak tisztított és minőségileg átvizsgált juh bél kerül, biztosan megfelel minden igénynek.

Juhbélhez való töltőcső itt található

20 m 91,44 m
Böllér ajánlat
3 350 Ft
Mennyiségi kedvezmény: akár 5,0%
Egységár: 168 Ft/m20
Erős házipaprika 200gr.

Erős házipaprika 200gr.

A csípősnél erősebb, azonban a chili paprikánál gyengébb örlemény, igazi töltelékbe való fűszer. Kiváló íze remekül passzol az édes paprika mellé.

A paprikát csomagolás előtt frissen darálják, hogy színe és aromája mindig tökéletes legyen. Az erős paprikát mindig a főzés végén teszik az ételbe, hogy aromája még teljesebb legyen.
Elég erős a zamata, ezért szalámi és kolbász készítés esetén magában, azaz édespaprika nélkül nem javallott használni, kivéve, ha valami igazán erőset szeretnének készíteni. 

 

Készleten
1 400 Ft
Egységár: 7 000 Ft/kg0.2
Tarkabors (egész) 100gr.

Tarkabors (egész) 100gr.

(2 vélemény)

Harmónikus keverék, mely nemcsak a szemet, de az ízlelőbimbókat is simogatja.

A négyféle bors egyenként más-más ízt adnak, de a megfelelő arányban keverve remek összhangban állnak. A négy színből álló keverék dekorálásra is kiváló. Frissen őrölve adja ki igazi ízét, ezért érdemes őrlőfejes tartóban tárolni. 

250 gr 100gr
1 490 Ft
Egységár: 14 900 Ft/kg0.1
  Fűszerpaprika csomag kolbásztöltéshez - idei, friss paprikából
  Fűszerpaprika csomag kolbásztöltéshez - idei, friss paprikából

Fűszerpaprika csomag kolbásztöltéshez - idei, friss paprikából

Kolbásztöltő paprikacsomag

Fűszercsomagunkat azoknak állítottuk össze, akik most kóstolnak bele a kolbásztöltésbe, vagy kisebb mennyiséget akarnak idén készíteni.

A különleges minőségű fűszerpaprikából összeállított fűszercsomag:

  • 1 kg édes paprika-,
  • 20dkg erős paprika- és
  • 10 dkg füstölt paprika őrleményt tartalmaz
Készleten
7 800 Ft
Egységár: 6 000 Ft/kg1.3
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kőrös József Károly E.V.
  • 7623 Pécs, Szabadság u. 54.
  • +3670/945-2500
  • info@bollerbolt.hu
  • facebook

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Belek disznóvágáshoz 
  • Kések és késkészletek 
  • Disznóvágási kellékek 
  • Késélezők és hentes szerszámok 
  • Kötözők és csomagolóanyagok 
  • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
oogle
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.