Böllérbolt webáruház

+3670/945-2500

Böllérbolt webáruház
  • Kategóriák
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Belek disznóvágáshoz 
    • Kések és késkészletek 
    • Disznóvágási kellékek 
    • Késélezők és hentes szerszámok 
    • Kötözők és csomagolóanyagok 
    • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Vissza
Így készítsük el a legfinomabb sonkát

Így készítsük el a legfinomabb sonkát

A finom, gazdag ízű füstölt sonkának nincs párja. A hagyományőrző szokás során az egyszerű húsból ínyenc csemege válik.
De vajon hogyan is készül el a tökéletes füstölt sonka?
Ebben a bejegyzésben bevezetünk a füstölt sonka készítésének rejtelmeibe. Egészen az előkészületektől a füstölésig, bemutatva a hagyományos folyamat minden egyes lépését. Vegyük hát sorba, miből és hogyan készítheted el otthonodban a tökéletes füstölt sonkát!

Miből készítsük a füstölt sonkát?

Az első lépés a hús kiválasztása, formázása és előkészítése. Lapockát vagy combot szoktak leginkább füstölni. Ha kiválasztottuk a megfelelő húsdarabot, gondosan meg kell tisztítani. A felesleges részek eltávolítása után formázni kell a húst.

A lapockából kisebb darabokat is készíthetsz, sonkahálóba téve, kötözve, vagy csak úgy egészben. Ha az előkészítő folyamatokon túl vagyunk, ki kell választanunk a megfelelő pácoló edényt. Napjainkban ajánlatos rozsdamentes, befedhető fajtát választani. Ugyanis a műanyag edényből a pácsó kioldhat bizonyos káros vegyületeket. Több helyen kapható élelmiszeripari műanyagból készült sózókád, ami semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. 

A sonka pácolásáról: 

Régebben az úgynevezett száraz pác volt a divat, amihez asztali só és nitrites pácsó keverékét használták. Mostanság inkább a kevert pácolási mód a jellemző, asztali sóval, tengeri sóval és pácfűszerekkel vegyítve. A pácolás folyamata, hosszú hetekig, akár egy hónapig is eltarthat.

Ha csak a száraz pácot választjuk, először jól dörzsöljük be a húst, 2 combhoz 1 kg só szükséges. Hűvös, száraz helyen tároljuk a sózott sonkánkat és takarjuk le. Napjában kétszer meg kell forgatni, és a húst saját levével locsolgatni. 3-4 hét után le kell mosni langyos vízzel és szikkadás után mehet a füstre.

Ha páclevet és fűszereket is szeretnénk használni, a húst fele só és fele fűszer keverékével dörzsöljük be, majd a fenti módon kezeljük. 2-3 nap múlva elkészítjük a páclevet, amelyet saját magunk is fűszerezhetünk, az alábbi alapanyagokat variálva. Ízlés szerint: babérlevél, bors, hagyma, fehér bors, koriander, mustármag, borókabogyó, fokhagyma, őrölt kömény, majoránna.

Ha nem szeretnél a fűszerekkel kísérletezni, a böllérboltokban, vagy például a mi webáruházunkban is nagyon jó sonkapác fűszerkeverékeket lehet kapni. Ha felfőztük a páclevet, hűtsük le, mindig hideg lével dolgozzunk. A forgatásról itt sem szabad elfeledkezni, ügyelni kell arra, hogy a lé mindenhol egyenletesen érje a sonkánkat. 3-4 hét után vegyük ki a pácból és langyos vízzel mossuk le a húst. Következik a szikkasztás. Megfelelő hőmérsékleten, lógatva, levegőztetve, teljesen szárazra kell szikkasztani a sonkát. Ez az egyik előfeltétele a füstölésnek.

A füstölésről:

Az optimális füstölési hőmérséklet 15 fok körül mozog és legalább 1 hétig tart, a füst intenzitásától függően. Fontos, hogy a füstölőbotra felakasztott sonkák ne érjenek egymáshoz. Így a füstanyagok egyenletesen meg tudnak tapadni a felületen. Baktériumölő hatása mellett a füstnek szárítóhatása is van. Emiatt csökken a víztartalom, és ezzel együtt a romlást okozó mikroorganizmusok jelenléte redukálódik a húsban.

Nagyon fontos, hogy beszéljünk a füstölőanyagról. Nagyon jelentős szerepet játszik a sonka ízében és illatában. Sokan tölgyfát használnak, de sok füstölőben más kemény fát választanak. Ilyen lehet például a cseresznye, a bükk vagy az akác. Mindenképpen kerüljük a fenyőt és más tűlevelűeket, mivel a bennük található gyanta keserű ízt eredményezhet.

Az ideális füstnek halványszürke színűnek és kellemes illatúnak kell lennie. Igen fontos a megfelelő hőmérséklet fenntartása a füstölő kamrában. A túl magas hőmérséklet "főzheti" a húst és roncsolhatja annak struktúráját. Jobb, ha szabályozva tartjuk a füst intenzitását, mert a túl sűrű füst keserűvé teheti a húst.

Ritkán esik szó róla, de a füstölés során a biztonság is fontos. A tűz égéstere biztonságos távolságban legyen a lakóhelytől. Ezzel kizárhatjuk a szén-monoxid mérgezés lehetőségét. És azért jó pont, ha legalább egy tűzoltó készülék is van a közelben. 

A sonka tárolása:

A sonkatárolása mindig jól szellőző, levegős, sötét helyen kell hogy történjen. A sonkát kampóra akasztva a legegyszerűbb tárolni. A madzag vagy kampó helyét a fűzőtű nevű eszközzel lehet kialakítani a legegyszerűbben.

Ügyelni kell, hogy semmilyen károkozó, rágcsáló vagy szárnyas bajkeverő ne férjen a sonka közelébe. Rágcsáló ellen csapda vagy riasztó lehet a megoldás. Míg a legyek ellen védőhálóval tudunk védekezni a legegyszerűbben. A sonkát dézsmáló gyerekek és unokák ellen nem lehet, és nem is érdemes védekezni. Hiszen miattuk csináljuk :)

A folyamat végén érett színű, kiváló állagú igazi házi sonka lesz az eredmény, amelyet büszkén tálalhatunk fel asztalunkon. Nincs is annál nagyszerűbb érzés, mint amikor szeretteinket, barátainkat a magunk által készített étellel kínáljuk. Bátran vágjunk bele és nem fogjuk megbánni. Kívánunk sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat az elfogyasztásához.

50 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér

50 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér

Sűrűbb szövésű, rugalmas háló, ideális választás füstölt és főtt termékekhez is. A poliészter és pamut keverékéből készült sonkaháló biztonságos tartást nyújt a sonkának, akár a füstölőben is. Poliészter tartalma miatt ajánlott száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolni, hogy a háló rugalmassága ne vesszen el.
A sonkát pácolás és szikkasztás után kell a hálóba helyezni, majd utána füstölni. 

Technika: Legegyszerűbben egy 30 centiméter hosszúságú és 20 centiméter átmérőjű PVC cső segítségével tehető a sonka a hálóba. A hálót egyik végén elkötjük, majd felhúzzuk az alaposan kitisztított cső egyik oldalára, majd a másik oldalon becsúsztatjuk a sonkát. 

A sonkaháló nem azonos a védőháló nevű termékünkkel, ami a nagy, csontos sonkák védelmére szolgál. 


A 200/24 jelentése: a termék egy 20 cm-es pvc cső átmérőjének felel meg kifeszített állapotban, míg a 24-es szám a háló rácsozásának sűrűségét jelenti. Sok üzletben a gyengébb, ritkább sűrűségű hálót forgalmazzák olcsóbban, ami természetesen lehet szintén jól használható, azonban gyengébb mint ez a termék.

A Tóalmásiak is ebbe a hálóba készítik a finom húsvéti sonkát:

Készleten
6 950 Ft
Egységár: 139 Ft/m50
Fischer sonka fűzőtű egyenes 20cm
Fischer sonka fűzőtű egyenes 20cm
Fischer sonka fűzőtű egyenes 20cm
Fischer sonka fűzőtű egyenes 20cm

Fischer sonka fűzőtű egyenes 20cm

A rozsdamentes anyagból készült sonka fűzőtű rendkívül jól alkalmazható füstölt sonka vagy szalonna átszúrására, és az sonkakötöző áthúzására.

A fémtű végén található műanyag erős anyagból készült, így nagyobb nyomást is kibír. 

Készleten
6 950 Ft
  Alföldi fokhagymás sonkapác - Adalékmentes (10-12 kilogrammnyi húshoz)
  Alföldi fokhagymás sonkapác - Adalékmentes (10-12 kilogrammnyi húshoz)
  Alföldi fokhagymás sonkapác - Adalékmentes (10-12 kilogrammnyi húshoz)
  Alföldi fokhagymás sonkapác - Adalékmentes (10-12 kilogrammnyi húshoz)

Alföldi fokhagymás sonkapác - Adalékmentes (10-12 kilogrammnyi húshoz)

(1 vélemény)

A fokhagymás sonkapác webáruházunk és üzleteink legkeresettebb sonkapáca. Régi családi recept alapján összeállított keverék, melynek aromáját a fokhagyma határozza meg.

A kellemes aromát és a finom ízeket a minőségi fűszerek keveréke garantálja.

A fokhagymapor mellett darabos feketebors, vöröshagyma granulátum, valamint tört szegfűbors, koriander, borókabogyó és babérlevél egészíti ki a zamatos sonkapácot. Semmilyen tartósítóanyagot vagy egy E számú adalékanyagot nem tartalmaz a keverék.

Külső raktáron
Spórolós ajánlat
990 Ft
Egységár: 6 600 Ft/kg0.15
Nem vásárolható!
5 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér
5 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér
5 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér

5 méter Sonkaháló 200/48-as - fehér

(1 vélemény)

A kötözött sonka háló  egy sűrűbb szövésű, rugalmas háló, mely ideális választás füstölt és főtt sonkákhoz is. A poliészter és pamut keverékéből készült sonkaháló biztonságos tartást nyújt a sonkának, akár a füstölőben is. Poliészter tartalma miatt ajánlott száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolni, hogy a háló rugalmassága ne vesszen el.

A sonka háló sós vagy páclében érlelt sonkához is használható, például a herbária sonkapác keverékhez is jól illik.  
A sonkát pácolás és szikkasztás után kell a hálóba helyezni, majd utána füstölni. 

A kötözött sonka háló használatának technikája: Legegyszerűbben egy 30 centiméter hosszúságú és 20 centiméter átmérőjű PVC cső segítségével tehető a sonka a hálóba. A hálót egyik végén elkötjük, majd felhúzzuk az alaposan kitisztított cső egyik oldalára, majd a másik oldalon becsúsztatjuk a sonkát. 

A sonkaháló nem azonos a védőháló nevű termékünkkel, ami a nagy, csontos sonkák védelmére szolgál. 

A 200/24 jelentése: a termék egy 20 cm-es pvc cső átmérőjének felel meg kifeszített állapotban, míg a 24-es szám a háló rácsozásának sűrűségét jelenti. Sok üzletben a gyengébb, ritkább sűrűségű sonkahálót forgalmazzák olcsóbban, ami természetesen lehet szintén jól használható, azonban gyengébb mint ez a termék.

A Tóalmásiak is ebbe a hálóba készítik a finom húsvéti sonkát:

 

Készleten
1 250 Ft
Egységár: 250 Ft/m5
Nem vásárolható!
Sonka kampó - nagy

Sonka kampó - nagy

A nagyméretű sonkakampó 8-10 kilós súlyt is könnyedén kibír.

Mindkét vége hegyes, azaz nemcsak a szalámi, hanem a szalonna és a sonka felakasztására is alkalmas. 

Anyagvastagsága: 60 mm

Magassága 150 mm

Szélessége 130 mm

 

A termék 10db-onként vásárolható.

Készleten
400 Ft
50 méter 18-as sonkaháló tekercs-fehér

50 méter 18-as sonkaháló tekercs-fehér

Rugalmas sonkaháló, ideális választás füstölt és főtt termékekhez is. A poliészter és pamut keverékéből készült sonkaháló biztonságos tartást nyújt a sonkának, akár a füstölőben is. Poliészter tartalma miatt ajánlott száraz helyen, szobahőmérsékleten (4-25 fokon) tárolni, hogy a háló rugalmassága ne vesszen el. Bontatlan csomagolásban 3 évig biztonsággal eltartható.

A sonkaháló 1,5 - 2 kilogrammos húsok, sonkák kötözéséhez ajánlott. A sonkaháló 125 fokig főzhető.
A sonkát pácolás és szikkasztás után kell a hálóba helyezni, majd utána füstölni. 

A sonkaháló nem azonos a védőháló nevű termékünkkel, ami a nagy, csontos sonkák védelmére szolgál. 

A hálót egyik végén elkötjük, majd felhúzzuk az alaposan kitisztított cső egyik oldalára, majd a másik oldalon becsúsztatjuk a sonkát. 

Külső raktáron
4 700 Ft
Egységár: 94 Ft/m50
5 méter Sonkaháló 180/48-as - Piros
5 méter Sonkaháló 180/48-as - Piros

5 méter Sonkaháló 180/48-as - Piros

(1 vélemény)

Sűrűbb szövésű, rugalmas háló, ideális választás füstölt és főtt termékekhez is. A poliészter és pamut keverékéből készült sonkaháló biztonságos tartást nyújt a sonkának, akár a füstölőben is. Poliészter tartalma miatt ajánlott száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolni, hogy a háló rugalmassága ne vesszen el.
A sonkát pácolás és szikkasztás után kell a hálóba helyezni, majd utána füstölni. 

Technika: Legegyszerűbben egy 30 centiméter hosszúságú és 16-20 centiméter átmérőjű PVC cső segítségével tehető a sonka a hálóba. A hálót egyik végén elkötjük, majd felhúzzuk az alaposan kitisztított cső egyik oldalára, majd a másik oldalon becsúsztatjuk a sonkát. 

A sonkaháló nem azonos a védőháló nevű termékünkkel, ami a nagy, csontos sonkák védelmére szolgál. 

A 180/48 jelentése: a termék egy 18 cm-es pvc cső átmérőjének felel meg kifeszített állapotban, míg a 48-es szám a háló rácsozásának sűrűségét jelenti. Sok üzletben a gyengébb, ritkább sűrűségű hálót forgalmazzák olcsóbban, ami természetesen lehet szintén jól használható, azonban gyengébb mint ez a termék.

 

Készleten
Spórolós ajánlat
1 350 Ft
Egységár: 270 Ft/m5
Védőháló sonkára (2 méter)
Védőháló sonkára (2 méter)
Védőháló sonkára (2 méter)

Védőháló sonkára (2 méter)

(2 vélemény)

Sűrű szövésű, rugalmas, zsákszerű anyag, mely a sonkára ráhúzva megvédi a sonkát a szárnyas rovaroktól. A védőháló jó légáteresztő, tehát nem kell aggódni, hogy emiatt bepenészedik a sonka.

Emellett vásárlóink rizsfőző zsákként is használják. 

A csomag 2 méter védőhálót tartalmaz, amit egyszerű ollóval, a sonkára bőven rámérve kell levágni. 

Készleten
1 500 Ft
Egységár: 750 Ft/m2
Herbária sonkapác 200gr.
Herbária sonkapác 200gr.

Herbária sonkapác 200gr.

A Herbária sonkapác több évtizede a sonkakészítő mesterek és a házi disznóvágások egyik kedvenc sonkapáca, régóta elérhető a hazai piacon.

Minőségét a friss fűszerek garantálják, úgymint például a koriander, borókabogyó, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, majoranna és köménymag. 

A Herbária sonkapác tiszta, aromás fűszerekkel garantálja a kiváló minőséget. 

Készleten
Spórolós ajánlat
1 650 Ft
Egységár: 8 250 Ft/kg0.2
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kőrös József Károly E.V.
  • 7623 Pécs, Szabadság u. 54.
  • +3670/945-2500
  • info@bollerbolt.hu
  • facebook

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Belek disznóvágáshoz 
  • Kések és késkészletek 
  • Disznóvágási kellékek 
  • Késélezők és hentes szerszámok 
  • Kötözők és csomagolóanyagok 
  • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
oogle
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.