A sertés vastagbél főként hurka töltéséhez alkalmas, de például sertés vastagbélbe töltik a híres kukoricás hurkát is, ami Zalában, Baranyában, Bácskában vagy Hajdú-Biharban mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A sóval tartósított sertés vastagbél jól főzhető és füstölhető.
A bél színe változatos az egészen világos színtől a barnás árnyalatokig. A sertés vastagbelet fodrosbélként is ismerhetik formája miatt, azonban nem keverendő össze a sertés végbéllel. A sertés vastagbél szalámi vagy kolbászhús töltésésre kevésbé alkalmas.
A fodrosbél tiszta asztali sóval tartósított. Hideg, hűvös helyen tárolható, külön csomagolva akár a hűtőben is. Jellegzetes szaga miatt érdemes töltés előtt időt szánni rá, és gyenge tisztítószerrel előzetesen átmosni. Kifordítás után ügyelni kell hogy a bélhájtól megtisztított rész kívülre kerüljön. Kézzel, vagy hagyományos hurkatöltővel tölthető, elkötése hagyományos kézi kötözéssel történik.