A sertés vakbél vagy másnéven a katakönyök vagy kulen kiválóan alkalmas kolbászhús töltéséhez, de egyes tájegységeken disznósajt töltésére is használják. A vakbelet a horvátok és környező nemzetek híres ételéhez használják, amit kulen néven ismerhetünk. (Érdemes megkóstolni vagy elkészíteni, mert isteni finom)
A sóval tartósított vakbélből 5 darabot tartalmaz a csomag. A tisztított vakbelet felhasználás előtt érdemes átvizsgálni és jellegezetes szaga miatt egy gyenge tisztítószeres mosásnak alávetni. Kifordítani nem szükséges. Tárolása hűvös, hideg helyen történjen, külön becsomagolva akár a hűtőszekrényben is hosszú ideig eláll.
Erős bélfalának köszönhetően egészen keményre, légmentesre tölthető, zárása hagyományos kötözővel lehetséges. Füstölése vagy abálása a megszokott hagyományok szerint történik.