A marha vékonybél rizses vagy gerslis hurka elkészítéséhez használható, emellett májashurka töltésére is kiválóan alkalmas. A faggyútól, bélhájtól és egyéb szennyeződéstől megtisztított, majd sóval tartósított vékonybél erős bélfallal rendelkezik, ezért jól abálható, főzhető.
Füstölt termékekhez is alkalmas. A 10 méteres kiszerelésű csomagba 10-12 kilogrammnyi anyag tölthető. A bél színe a fehértől a barnás árnyalatig terjedhet. A megtöltött marha vékonybél végei hagyományos módon kötözővel vagy akár klipszelővel is lezárhatóak. A marha vékonybélbe egyes tájkörzetekben szalámit is töltenek, de személy szerint mi a marha vastagbelet ajánljuk inkább szalámi töltésére. A marha vékonybél a hurkához illik leginkább. Ennek oka, hogy a marha vékonybél nem egyenes, hanem kunkorodik, így inkább alkalmas a hurka töltésére.
Tisztítása egyszerűen 30-40 fokos, kézmeleg vízben történik. A sótól teljesen meg kell tisztítani, akár többször is lecserélve a vizet. Túl sokáig, azaz több mint 1 órán túl áztatni vagy erős vegyszerekkel tisztítani nem szabad, mert mint minden bélnek, ennek is romolhat a minősége a túláztatás vagy túlmosás következtében.
A marha vékonybél helyettesítő terméke a sertés kocabél.