A tisztított marha vastagbél jól használható szalámi, vastagkolbász és májas, esetleg disznósajt töltéséhez. Egy csomag bélbe 15-17 kilogrammnyi hús tölthető. A tisztított, faggyútól és hártyától mentes bél erős, vastag falú, ezáltal jó keményre tölthető. Ez a marha vastagbél világos színű, esetleg sötétebb árnyalatú.
Ez a kaliberezett marha vastagbél abban különbözik az 5 méteres kiszerelésű marha béltől, hogy vastagság szerint osztályozva van, azaz 1 csomagban ugyanolyan vastag szálak találhatóak. A kaliberezés mellett erősebb minőségi vizsgálaton is átesnek, azaz lyukas vagy rövid szál biztosan nincs a csomagban. Ez az ipari marha vastagbél 50-55 kaliberű, tehát a normál marha vastagbéltől kicsit vastagabb.
A marhabél 30-40 fokos, kézmeleg vízben kell átmosni, amíg a bélen található sótól meg nem tisztítjuk. A vastagbelet nem szabad 1 óránál többet víz alatt tartani, illetve erős vegyszerekkel tisztítani, hiszen mint minden természetes bél, a marha vastagbélnek sem tesz jót, ha sokáig vízben áll.
A marha vastagbél jól füstölhető, főzhető és abálható. Zárható hagyományos kötözéssel vagy a huzalos szalámi klipszelővel is jól lezárható. A bél feszesre tölthető, a hosszabb eltarthatóság érdekében fontos hogy a töltelék légmentes legyen.
Mivel a termék egy természetes bél, ezért a kaliber tekintetében lehetnek vékonyabb-vastagabb részek, ahogy azt a természet megalkotta. Ezért kérjük, hogy a vastagságra vonatkozó kalibert inkább irányszámnak tekintsék, ne várják el a mm pontosságot úgy, mint egy műbél vagy fröccsöntött termék esetén.