A marha vastagbél szalámi, vastagkolbász és májas, esetleg disznósajt töltéséhez használható. Egy csomag bélbe 8-10 kilogrammnyi hús tölthető. A tisztított, faggyútól és hártyától mentes bél vastag falú, azaz jól tölthető, miközben teljes mértékben átengedi a füstöt. A marha vastagbél színe az egészen világostól a sötétebb árnyalatig változhat. A csomagban található bél feláztatva 5 méter hosszú, de a szálak hosszúsága eltérő lehet.
A marha beleket 30-40 fokos, kézmeleg vízben kell átmosni, amíg a bélen található sótól meg nem tisztítjuk. A vastagbelet nem szabad 1 óránál többet víz alatt tartani, vagy erős vegyszerekkel tisztítani. A nálunk vásárolt belet nem kell kifordítani. A marha vastagbélnél is ügyelni kell, hogy a bélhájat tartalmazó rész kivül legyen. A marha vastagbél erősebb falú mint a marha vékonybél, illetve különbség még, hogy a marha vastagbél egyenes, azaz szaláminak való, könnyebben felakasztható.
A marha vastagbél jól füstölhető, főzhető és abálható. Zárható hagyományos kötözéssel vagy akár a huzalos szalámi klipszelővel is használható. A bél feszesre tölthető, a hosszabb eltarthatóság érdekében fontos hogy a töltelék légmentes legyen.
A szalámibél vastagsága 50-es és a 60-as kaliber között található.