Szinte minden hűtő és fagyasztó berendezés hőmérsékletét beállíthatjuk egy, a belsejében elhelyezett tekerővel vagy szabályzóval. Azonban honnan tudjuk, hogy a hűtőszekrényünk az ideális hőmérsékleten fogja-e tartani a behelyezett élelmiszert?
Legtöbbször megpróbáljuk tekergetni, állítani a hűtőnk szabályzóját a tapasztalatainkra, vagy megérzéseinkre hagyatkozva, hogy elérjük az ideális hőfokot. Ennek az eredménye pedig néha az, hogy a hűtő ajtajába helyezett tej megromlik, vagy a szekrény hátsó részébe tolt kolbász, szalámi vagy sonka megfagy. Az egyik esetben a hűtőnkben túl meleg van, a másikban pedig túl hidegre állítottuk a hűtőszekrényt, ami amellett hogy a disznóvágás során a böllér nehéz munkával elkészített finomságai tönkre mennek, még az áramszámlánkat is jócskán megemelheti.
Legtöbbünk találkozott már ilyen, vagy ehhez hasonló jelenséggel ami az otthoni háztartásban bosszantó, egy étterem konyhájában viszont megengedhetetlen.
Pedig az egész kiküszöbölhető a hűtők hőmérsékletének folyamatos ellenőrzésével.
A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb megoldás a hűtőhőmérő használata, melynek segítségével folyamatosan ellenőrizhetjük a berendezéseinkben uralkodó klímát.
A hűtőhőmérő mérési tartománya -30°C és +40°C fok között van.
A tetején található kampó segítségével könnyen fel lehet akasztani akár rácsra vagy polcra, de elfektetve is kiválóan használható.