
Húsvéti Sonka – Így lesz ünnepi és ízletes
A tojás mellett a húsvéti sonka az ünnepi asztal egyik legfontosabb szereplője. Elkészítése egyszerűnek tűnik, de az igazán omlós, szaftos végeredményhez érdemes néhány apró, de fontos fortélyt betartani.
Most megmutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes húsvéti sonkát, és közben melyik Bollerbolt.hu-n kapható fűszerrel és késsel érdemes dolgozni, hogy az ünnepi fogás mindenkit lenyűgözzön.
1. Előkészítés – az íz és a textúra alapja
-
Áztatás: A füstölt sonkát érdemes 12–24 órán át hideg vízben áztatni, ekkor a felesleges só kioldódik, és a húsvéti sonka íze harmonikussá válik. (Ha úgy érzed hogy a sonka túl sós, akkor nyugodtan cseréld le az áztatóvizet 1-2 alkalommal)
-
Főzőlé ízesítése: A főzővízbe tegyél egész fekete borsot, babérlevelet, fokhagymát és hagymát, bátrabbak használhatnak 1-2 szem szegfűszeget vagy akár borsikafüvet is.
-
Lassú főzés: Alacsony hőmérsékleten, gyöngyöző vízben főzd, így a hús rostjai kevésbé sérülnek, és megőrzi szaftosságát és puhaságát.
-
Pihentetés: Hagyd kihűlni a saját levében – ettől lesz igazán omlós.
2. Tipp – hogyan ne rontsd el
- A sonkán lévő zsírréteget fontos, hogy ne vágd le, hiszen a zsír védi a húst a kiszáradásról. Ha valaki nem szereti, majd a tányérján marad.
- Mindig olyan fazékot válassz, amelyikben kényelmesen elfér a sonka és ellepi a főzőlé. Gyorsfőzőt és kuktát nem ajánljuk, inkább szándd rá az időt a hagyományos főzésre.
- Felvágáskor ügyelj a rostok szálirányára, mindig párhuzamosan vágj a hosszú pengéjű szeletelőkéssel.
3. A szeletelés – ez sem mindegy
Ha már ennyit dolgoztunk, hogy sonkánk finom legyen, akkor ügyeljünk rá, hogy szépen is mutasson. A szépen tálalt sonka a szemnek is ünnep. Ehhez elengedhetetlen egy jó minőségű, hosszú pengéjű szeletelőkés.
-
A hosszú penge lehetővé teszi, hogy egy mozdulattal, szálirányban vágj, így a szeletek nem szakadnak.
-
Rozsdamentes acél vagy professzionális henteskés a legjobb választás – a F. Dick és más minőségi márkák nálunk elérhetők. A blog alján lévő kések közül válassz, ha egy jó szeletelőkést keresel
4. Tipp: Ízesített sonka variációk
Ha szeretnél kicsit eltérni a megszokottól, főzés közben a lébe tehetsz:
-
Fahéjat és szegfűszeget – édeskés, illatos sonkához
-
Chilit és füstölt paprikát – pikánsabb ízvilág kedvelőinek
-
Zöldborsot és rozmaringot – friss, üde jegyekkel
Mindegyik fűszert megtalálod nálunk, így nem kell boltról boltra járni.
Bárhogyan is készíted el, a sonka mellé kínált főtt tojás, egy kevés torma és mustár, az illatos zöldhagyma és a roppanós piros retek nemcsak az ízeket, hanem a látványt is tökéletesen kiegészíti.