Böllérbolt webáruház

+3670/945-2500

Böllérbolt webáruház
  • Kategóriák
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Belek disznóvágáshoz 
    • Kések és késkészletek 
    • Disznóvágási kellékek 
    • Késélezők és hentes szerszámok 
    • Kötözők és csomagolóanyagok 
    • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Vissza
Miért a magyar pirospaprika a legjobb választás?

Miért a magyar pirospaprika a legjobb választás?

Miért piros a pirospaprika - avagy a Magyar Pirospaprika titkai

Ha Magyarország szóba kerül külföldön, akkor Puskás, a Rubic kocka és a gulyás mellett sok nemzetiségnek rögtön beugrik a pirospaprika is. Nemzeti kincsünk nem véletlenül lett világhírű, hiszen amellett hogy a gulyásleves színét, zamatát és karakterét is meghatározza, az "édes pirospaprika" kinemesítése is bizony Magyarországhoz, Szegedhez kötődik. De erről majd később.

De miért piros, és mitől olyan különleges a magyar paprika?

A pirospaprika színének titka

Az őrölt fűszerpaprika színét a benne található színanyagok, nevezetesen a karotinoidok adják, amelyek a növényekben természetes módon jelen vannak. A karotinoidok közé tartozik a paprika növényben legjellemzőbb karotin, a kapszantin, ami az intenzív piros színért felelős. A paprika érési folyamata során ez a karotinoid mennyiség fokozatosan növekszik, amitől a paprika zöld színe átalakul pirosba.

Hogy mitől egyedi a magyar pirospaprika színe?

Egyrészt hazánk klímája és homokos talaja ideális hely a fűszerpaprikának. Másrészt még az is a javunkra szolgál, hogy a nyers paprika feldolgozása nem ipari mennyiségben történik, hanem kisebb gazdaságok dolgozzák fel a földről betárolt fűszert. A leszedés után sok gazdaságban zsákokban pihentetik, azaz utánérlelik a paprikát. Ennek során egyrészt a paprika elveszíti nedvességtartalmának nagy részét, másrészt koncentráltan erősödik a paprika színe. Jellemzően ez egy 2 hetes procedúra, amire a külföldi nagyüzemekben már nincs idő. A kisüzemi paprika, vagy ahogy sokan ismerik, a házi paprika ettől lesz mély piros színű, és édeskés-kesernyés aromája is ekkor keletkezik. 

Természetesen ezen felül még nagyon sok dologtól függ, hogy jó-e egy pirospaprika vagy sem. Hazánkban legalább 100 különféle magból lehet fűszerpaprikát termeszteni. Az egyik bőtermő, de gyenge a színanyagtartalma, a másik szép színű paprikát eredményez, de keveset terem és érzékeny a hideg időjárásra. A technológiától is sokminden függ. Milyen rendszerben történik az őrlés, milyen szemcseméretű a fűszerpaprika, mekkora a mag-hús arány az örleményben, vagy például a csomagolóanyag is sokat számít.

De azt megállapíthatjuk, hogy hazánk kiváló lehetőségeket nyújt a kitűnő minőségű őrölt fűszerpaprika előállításának, hogy mennyire él ezzel a csodálatos lehetőséggel, az már egy másik kérdés.

   

A Magyar Pirospaprika különlegessége

A magyar pirospaprika nem csak színében, hanem ízében, aromájában és textúrájában is egyedi. 

A Magyarországon termesztett paprikafajták sokfélesége miatt, a magyar pirospaprika számtalan ízprofilban elérhető: édes, erős, chili, füstölt. Az édes paprika, amit eredetileg Szegedi paprikának is hívnak, az 1920-as években lett nemesítve a szegedi egyetemen, és azóta a magyar konyha meghatározó alapanyagává vált. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legjobb paprika csak szegedi paprika lehet. A kalocsai vagy a sükösdi paprika is lehet ugyanúgy kiváló minőségű, attól függ hogy hogyan dolgozzák fel, mennyire lelkiismeretesen gondozzák a termést.

Az édes paprika karakteres ízt és mély színt ad az ételnek, míg az erőspaprika kapszaicin tartalma megdolgoztatja az ízlelő bimbókat. A füstölt paprika pedig egy egészen különleges, füstös ízt ad az ételeknek.

A pirospaprika tárolása és felhasználása

A pirospaprika tárolása során több szempontot is figyelembe kell venni. Legfontosabb, hogy sötét, hűvös helyen, jól záródó edényben tartsuk, hogy megőrizze színét és ízét. A paprika a napfénytől könnyen kifakul, és hőre reagálva aromáját is elveszítheti. Ezen kívül fontos, hogy száraz helyen tároljuk, mert a nedvesség elősegítheti a penész képződését.

Felhasználása számtalan ételben lehetséges: húsok, halak, zöldségek fűszerezésétől a levesek, pörköltek, és a hagyományos magyar ételek, mint a gulyás, paprikás krumpli ízesítéséig. Egy érdekes, nem szokványos recept, ahol a pirospaprika szerepet játszik, a paprikás csokoládé trüffel. A csokoládé és a paprika kombinációja egy egészen új ízvilágot nyit meg.

Összegzés

A magyar pirospaprika tehát nem csak a színe miatt különleges. Gazdag ízével, mély színével, és egyedülálló aromájával mindig is kiemelkedett a világ többi paprikája közül. A hagyományos magyar paprikakészítés mestersége és a különböző paprikafajták mindegyike hozzájárul a magyar konyha igazán különleges zamatához. Ha eddig nem tetted, próbáld ki a magyar pirospaprikát - a konyhád sosem lesz többé ugyanaz!

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kőrös József Károly E.V.
  • 7623 Pécs, Szabadság u. 54.
  • +3670/945-2500
  • info@bollerbolt.hu
  • facebook

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Belek disznóvágáshoz 
  • Kések és késkészletek 
  • Disznóvágási kellékek 
  • Késélezők és hentes szerszámok 
  • Kötözők és csomagolóanyagok 
  • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
oogle
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.