Böllérbolt webáruház

+3670/945-2500

Böllérbolt webáruház
  • Kategóriák
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Belek disznóvágáshoz 
    • Kések és késkészletek 
    • Disznóvágási kellékek 
    • Késélezők és hentes szerszámok 
    • Kötözők és csomagolóanyagok 
    • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Vissza
Szalámi töltés: Műbélbe vagy természetes bélbe?

Szalámi töltés: Műbélbe vagy természetes bélbe?

Miért fontos a megfelelő szalámibél kiválasztása?

A megfelelő szalámibél kiválasztása rendkívül fontos a házi készítésű szalámi minősége és íze szempontjából. A szalámibél egy fontos összetevő, mivel összefogja és védi a szalámit. Emellett meghatározza a késztermék állagát és ízét is. Tehát nemcsak esztétikailag fontos, hanem hozzájárul a minőséghez is.

Amikor a szalámibél kiválasztásáról beszélünk, két fő lehetőség merül fel: a műbél és a természetes bél.

A műbél egy kifejezetten az élelmiszeripar számára készített alapanyag. A szalámi készítéséhez kétféle típust használunk a hétköznapokban. Ezek a kollagén és a cellulóz alapú műbelek. A műbél használata számos előnnyel jár, például könnyű használhatóság, hosszabb eltarthatóság és egységesebb kinézet.

Azonban vásárlóink nagy része jobban kedveli a tradicionális természetes beleket. A szalámikhoz sertés és marha beleket használnak, illetve még a lóbél is alkalmas a vastagszalámi elkészítéséhez. A természetes belek - más néven sózott belek - előnye a hagyományos textúra és az autentikus ízvilág.

Műbél használata a szalámi töltéséhez

A műanyag szalámibél használata egyre elterjedtebb a hústermékek előállításában. A húsiparban hosszú évtizedek óta használják különböző fajtáit. Ez a modern megoldás számos előnnyel jár, ugyanakkor környezettudatos szempontokat is figyelembe véve, hátránnyal is rendelkezik.

  • Könnyen kezelhető: gyorsan és hatékonyan tölthető kézi vagy elektromos kolbásztöltővel, könnyen méretre szabható és a késztermék is egyszerűen tárolható.

  • A műbél gyorsan előkészíthető, hiszen a töltés előtt kötözővel vagy klipszelővel gyorsan lezárható, csupán áztatás szükséges.

  • Ezek az műbelek gőz és páraáteresztő tulajdonságúak. Ezért könnyedén engedik át a füstöt a műbél anyagán, valamint lehetővé teszik a szalámi természetes nedvességének elpárologását is.

  • A műbél áztatás után rugalmas lesz, így légmentesre, keményre tölthető.

  • A mai modern műbelek hosszú ideig eltarthatóak száraz környezetben, így szükség esetén bármikor felhasználhatóak.

  • A műanyag szalámibelek külső felülete jól ellenáll a mikroorganizmusoknak és a penészgombáknak, így védve a készterméket, csökkentve a romlás esélyét.

  • Olcsó, hiszen hatalmas gépeken, automata rendszerekben gyártják szinte végtelen mennyiségben egész évben.

A szalámi készítéséhez használt műbelek tehát higiénikusak, teljesen biztonságosak, nyugodtan bízhatunk bennük, ha a házi szalámi töltéséről van szó.

A műbél hátrányaként egyedül az ökológiai lábnyomát tudnánk megemlíteni. Hiszen külföldről szállítják, és a zsiradékkal szennyezett műbél nem hasznosítható újra, nehezen bomlik le.

Természetes bél használata a házi szalámikhoz

A szalámi készítés során a természetes bél használata hagyományos és elterjedt gyakorlat. A természetes alapú szalámibél többféle állatból származhat. Így beszélhetünk például a sertés végbélről vagy más néven kuláréról. Szintén fontos megemlíteni a marha vastagbelet és a lóbelet.

A természetes beleknek számos előnye van a szalámi készítés során.

  • Először is, segítenek kihangsúlyozni és megőrizni az eredeti ízeket és a szalámi textúráját.

  • A szalámi hosszú ideig friss marad és jobban tartja magát a természetes bél használatának köszönhetően.

  • Emellett a természetes belek az érlelés során plusz ízélményt adnak a szalámiknak.

Azonban fontos megemlíteni néhány hátrányt is.

Az egyik ilyen hátrány az ár: a természetes belek drágábbak, mint a műbelek, hiszen az állattartás nagyon nehéz munka, napjainkban elég hányattatott sorsú az iparág. Másik hátrány lehet még, hogy kevésbé eltarthatóak mint a műbelek. Szezonok között érdemes a fagyasztóban tartani, ami viszont nem tesz jót a szakítószilárdságuknak. Felhasználásuk nem sokkal nehezebb mint a műbeleké, igaz inkább gyakorlott, szakavatott henteseknek és bölléreknek ajánljuk.

Hogyan válasszuk ki a szalámihoz a megfelelő belet?

Amikor a család eldönti, hogy disznóvágás lesz vagy szalámitöltés lesz, érdemes elgondolkodni, hogy milyen szalámit is szeretnénk. A szalámik különböznek összetételben és ízvilágban is, így érdemes alaposan átgondolni, mi lenne az ideális választás a család számára.

Hagyományos füstölt szalámi készítéséhez mi az egyszerű húspiros műbelet ajánljuk. Erősíti a paprikás színt, mutatós, nagyon könnyen kezelhető. Nagy választékot nyújtunk kaliber szempontjából is, hiszen 40-es, 50-es és 65-ös műbélbe is lehet tölteni. Kapható előre klipszelt formában, 10 méteres tekercsben és raffolva is.

A hagyományos füstölt szalámi receptje 10 kilogrammhoz a következő:

  • 22 dkg konyhasó

  • 2 dkg őrölt fekete bors

  • 2,5 dkg nyomott fokhagyma

  • 1 dkg őrölt szegfűbors

  • 3 dkg őrölt kömény

  • 20 dkg őrölt édes paprika és

  • 5 dkg őrölt erős paprika (ha ezt kihagyod, akkor emeld fel az édes paprikát 23 dkg-ra)

Elkészítése sem nagy ördöngősség. A 70/30 arányú kolbászhúsra rászórjuk a hozzávalókat, majd alaposan összegyúrjuk. Lehetőleg 1 éjszakára állni hagyjuk (vagy legalább 2-3 órát) hogy az ízek összeérjenek. Majd tölthető a jó kis húspiros műbélbe.

Ha viszont szeretnél valami újat vagy különlegeset kipróbálni, akkor fűszerezésben és alapanyagban tudsz valami egyedit készíteni.

Szalámikhoz jól illő fűszer:

  • szegfűbors

  • szerecsendió

  • gyömbér

  • tarkabors

  • rózsabors

  • szegfűszeg

  • borókabogyó

Alapanyag esetén a felhasznált hús által lehet különleges a szalámink:

  • Liba

  • kacsa

  • strucc

  • szarvasmarha

  • kecske

  • mangalica

  • csirke

  • szarvas

  • harcsa

Természetesen számtalan más lehetőség van még, ezerféle kombináció. Különleges szalámik töltésénél elsősorban természetes beleket ajánlunk, hiszen az ízeket jobban kiemeli és a textúránál is jelentős a szerepe.

A sertés kuláré jellemzően vastagabb átmérőjű és vastagabb a bélfal is mint a marha vastagbélé. Mivel ezek természetes belek, ezért egyede válogatja a vastagságot. A sertés kuláré esetén különlegességként kínáljuk a koca kulárét, amibe egészen vastag szalámi tölthető, szinte a lóbél vastagságával vetekszik. Minél vastagabb a kuláré átmérője, annál hosszabb ideig marad szaftos a szalámi, annál tovább érhetnek benne az ízek.

A marha vastag beleknél választható az 5 méteres kiszerelés, vagy a válogatott minőségű ipari marha vastagbél. Itt már kaliber szerint lehet válogatni egészen széles választékból. Igazából ez a yardos minőségű marha vastagbél.

Szalámi töltése: Műbélbe vagy természetes bélbe?

Szalámi készítésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy műbélbe vagy természetes bélbe érdemes-e tölteni. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így fontos tudni, hogy melyiket érdemes választani a legjobb eredmény eléréséhez.

Természetes bél használata

  • A természetes bél hagyományosabb megjelenést kölcsönöz a szaláminknak.

  • Jól tartja formáját és segíti az egyenletesen eloszló füstölést.

  • A természetes bél pozitív hatással lehet az ízre és az aromákra.

  • Különlegességet, ínyencséget sugall a fogyasztóknak.

  • Előkészítése időigényesebb és gondosabb kezelést igényel.

Műbél használata

  • A műbél könnyebben kezelhető és könnyebb tisztítani.

  • Egységesebb, simább megjelenést ad a szalámiknak.

  • Rugalmasabb lehetőséget nyújt a töltésnél és különböző méretekben elérhető.

  • Nem igényel előzetes előkészítést, így időt takaríthatunk meg vele.

  • Nem hagy olyan hagyományos ízt, mint a természetes bél.

Melyiket válasszuk?

A választás attól függ, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni és milyen preferenciáink vannak. Ha hagyományos megjelenést és egyedi ízeket szeretnénk, akkor érdemes a természetes bél mellett dönteni. Ha viszont könnyebb kezelést és egységesebb megjelenést szeretnénk, akkor a műbél lehet az ideális választás. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét lehetőséggel szép eredményeket érhetünk el, csak más-más jellegű szalámikat kapunk.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kőrös József Károly E.V.
  • 7623 Pécs, Szabadság u. 54.
  • +3670/945-2500
  • info@bollerbolt.hu
  • facebook

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Belek disznóvágáshoz 
  • Kések és késkészletek 
  • Disznóvágási kellékek 
  • Késélezők és hentes szerszámok 
  • Kötözők és csomagolóanyagok 
  • Top Termékek 
  • Blog
  • Pécsi Böllérbolt
  • Információ
    Információ
    • Elérhetőség
    • Szállítás
    • Fizetés
    • Nyereményjáték
    • Általános ügyintézés
    • Élő rendeléssel kapcsolatos ügyintézés
    • Elállás
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
oogle
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.