
đ„© Friss grillkolbĂĄsz kĂ©szĂtĂ©se hĂĄzilag â recept
A nyĂĄr Ă©s az Ćsz legnagyobb kedvence a grillpartik sztĂĄrja: a friss grillkolbĂĄsz. Nincs szĂŒksĂ©g fĂŒstölĂ©sre vagy hosszadalmas Ă©rlelĂ©sre â csak egy jĂł receptre, nĂ©hĂĄny hozzĂĄvalĂłra a böllĂ©rboltbĂłl, egy töltĆre, Ă©s mĂĄr kĂ©szĂŒlhet is az illatos, szaftos hĂĄzikolbĂĄsz, amit frissen a rĂĄcsra tehetĂŒnk. Ebben a cikkben egy alapreceptet osztunk meg, amit bĂĄtran ĂzlĂ©s szerint variĂĄlhatsz.
đ HozzĂĄvalĂłk (kb. 3 kg kĂ©sz kolbĂĄszhoz)
-
2 kg sertéslapocka
-
500 g hasaalja szalonna
-
500 g marhahĂșs
-
1 csomag juhbél (kb. 10 méternyi)
-
40 g sĂł
-
6 g Ćrölt fekete bors
-
4 gerezd fokhagyma (åttörve)
-
1 teĂĄskanĂĄl Ćrölt kömĂ©ny
-
1 teĂĄskanĂĄl pirospaprika (elhagyhatĂł, ha nem szeretnĂ©nk szĂnes kolbĂĄszt)
-
150 ml hideg vĂz vagy szĂĄraz fehĂ©rbor (opcionĂĄlis, a szaftosabb ĂĄllagĂ©rt)
đšâđł ElkĂ©szĂtĂ©s lĂ©pĂ©srĆl lĂ©pĂ©sre
-
HĂșs elĆkĂ©szĂtĂ©se:
A hĂșst Ă©s a szalonnĂĄt 2â3 cm-es darabokra vĂĄgjuk, Ă©s hideg helyen 1â2 ĂłrĂĄra elĆhƱtjĂŒk. A juhbelet langyos vĂzben ĂĄtöblĂtjĂŒk Ă©s 15â20 percig ĂĄztatjuk. -
DarĂĄlĂĄs:
A lehƱtött hĂșsokat a hĂșsdarĂĄlĂłn ledarĂĄljuk (közepes lyukĂș tĂĄrcsĂĄval). Ha egyenletesebb ĂĄllagot szeretnĂ©nk, a marhahĂșst finomabb tĂĄrcsĂĄn is ĂșjradarĂĄlhatjuk. -
FƱszerezés:
A darĂĄlt hĂșsokat egy nagy tĂĄlba tesszĂŒk, hozzĂĄadjuk a sĂłt, borsot, zĂșzott fokhagymĂĄt, kömĂ©nyt Ă©s (ha szeretnĂ©nk) a pirospaprikĂĄt. JĂłl összekeverjĂŒk, közben hozzĂĄadjuk a hideg vizet vagy bort. Az egĂ©szet kĂ©zzel legalĂĄbb 5â10 percig gyĂșrjuk, amĂg ragacsos, jĂłl összeĂĄllĂł masszĂĄt kapunk. -
Töltés:
A belet feltesszĂŒk a töltĆre, Ă©s Ăłvatosan betöltjĂŒk a kolbĂĄszhĂșst. Fontos, hogy ne legyen levegĆs, de ne is legyen tĂșl feszes, kĂŒlönben grillezĂ©s közben megrepedhet. 15â20 cm-es darabokat formĂĄlunk, a vĂ©geket megcsavarjuk. -
Pihentetés (opcionålis):
A betöltött kolbĂĄszokat egy tĂĄlcĂĄn lefedve 4â6 ĂłrĂĄra (vagy egy Ă©jszakĂĄra) hƱtĆbe tesszĂŒk, Ăgy jobban összeĂ©rnek az Ăzek Ă©s kezelhetĆbb lesz sĂŒtĂ©skor.
đ„ GrillezĂ©s tippek
-
Közepes hĆfokon sĂŒsd, lassan forgatva â Ăgy szaftos marad belĂŒl, Ă©s szĂ©p kĂ©rget kap kĂvĂŒl.
-
Sose szurkĂĄld meg villĂĄval, mert kifolyik a szaft â hasznĂĄlj csipeszt!
đ§âđŹ Tipp haladĂłknak
-
Próbåld ki friss zöldfƱszerekkel: rozmaringgal, zsålyåval vagy bazsalikommal.
-
Ha szereted a csĂpĆset, adj hozzĂĄ 1â2 teĂĄskanĂĄl chilit vagy cayenne borsot.
-
Keverhetsz bele reszelt sajtot (pl. cheddar), aszalt paradicsomot vagy sört a vĂz helyett â igazi kĂŒlönlegessĂ©g lesz belĆle.